KRAV MAGA / DEFENDO

REALITÁS
Mind a Saario Defendo, mind a Krav Maga legfőbb jellemzője a realitás. Nincsenek benne látványos, azonban stresszhelyzetben használhatatlan mozdulatsorok, technikák.


A KEVESEBB TÖBB
Viszonylag kis számú technikai bázissal dolgozik mindkét rendszer – és ezek minél alaposabb begyakorlásával, ezért könnyebben elsajátíthatók, mint az akár sok száz vagy ezer technikát alkalmazó rendszerek, de érdemes hosszú távra tervezni ezt az edzéstípust, a legeredeményesebb kivitelezéshez.


ALAPJA
Az alap Thai/Kick Box és birkózó technikák alkotják a gyakorlás gerincét.


GYAKORLATIAS
Gyakorlatias oktatás – jellemző a változó terepen és helyzetekben való gyakorlás [pl. korlátozott látásviszonyok és mozgásszabadság kipróbálása].


ÖSZTÖNÖS
Ösztönös mozdulatokra épít – nem kényszerít a gyakorlókra olyan mozdulatokat, amelyek stresszhelyzetben jellemzően nem fognak működni.


STRESSZ-ALAPÚ
A stresszhelyzethez alkalmazkodva tanít –  így technikái kívülről nem tűnnek aprólékosnak és kifinomultnak.  Ennek oka az, hogy stresszhelyzet alatt úgynevezett csőlátás és csőhallás alakul ki, és jellemzően elveszítjük a finom motoros képességeinket, így nem tudunk kivitelezni aprólékos, finom ujj- és csuklómozdulatokat. Ezek éles helyzetben nem működnek, csak ideális és nyugodt körülmények között. Ahogy mondani szoktuk, a teremben ilyen módon minden sikerülhet – de nem ez a célunk.

NE KERÜLJ A FÖLDRE!
Egyedi földharc stratégia (nem a domináns pozícióra törekszünk, hanem arra, hogy ha földre kerültünk is, minél hamarabb álljunk fel, hogy elmenekülhessünk, vagy stabil pozícióból legyünk képesek folytatni a küzdelmet, ha erre szükség van – egy valós támadásnál ugyanis számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy a támadónk nincs egyedül. Nem tehetjük meg, hogy hosszasan a földön harcolunk vele, kiszolgáltatva.


JOGOS VÉDELEM
Figyelembe veszi a hatályos jogszabályokat az oktatás során. A reális önvédelem nem arról szól elsősorban, hogy hányféleképpen tudod megölni vagy megnyomorítani az ellenfeledet, hanem arról is, hogy a későbbiekben egy esetleges hatósági vizsgálaton az alkalmazott technika jogossága védhető legyen.


RENDVÉDELMI JELLEG
Defendo Blue néven létezik rendvédelmi képzés is, ahol rendőrök által alkalmazandó taktikai és technikai elemek vannak előtérben. A Krav Magával szemben a Defendo nagyobb hangsúlyt fektet az ellenfél kontrollálására, lefogására, ilyen értelemben vett harcképtelenné tételére (itt érhető tetten a rendvédelmi múlt), valamint a magyar jogrendhez jobban igazított, mint izraeli ága, ahol nem számít, hogy az intézkedés alá vont személy megsérül.

A DEFENDO egy pusztakezes önvédelmi rendszer, nem harcművészet és nem sport (persze tréningjeinek felépítése a testmozgás szempontjából mindenképpen sportértékű).   

Önvédelmi technikáinak megalkotása és kidolgozása az 1900-as évek elejére tehető, amikor két brit, Shanghaiban szolgáló rendőrtiszt – William E. Fairbairn és Eric A. Sykes – kezdte el kutatni orvosok és pszichológusok segítségével, hogyan tehetnék hatékonyabbá és biztonságosabbá a járőrök munkáját. Minden addiginál hatékonyabb és gyorsabban tanulható közelharc rendszert dolgoztak ki, mely később dinamikusan fejlődött tovább és kiképzői által a világ más részeire is eljutott. 

A DEFENDO tehát egy reális technikákból felépülő önvédelmi rendszer, amely egy fizikális, mentális és taktikai felkészítés is egyben. Reális önvédelemre helyezzük a hangsúlyt, az önvédelmi helyzeteket és megoldásokat súlycsoportok, szabályok és tradíciók nélkül gyakoroljuk, beépítve a tréningekbe a stresszkezelést, a csőlátás leküzdését, gyakorolva a „soha nem adom fel” mentalitást. A tatamin kívüli világban ugyanis nincsenek szabályok, sportszerűség és jóindulat, nincsen ezüstérem, szemben találhatjuk magunkat több támadóval, fegyverekkel, stb. 

Minden embernek ugyanazok az ősrégi, ösztönös reakciói vannak egy adott hirtelen támadásra, a DEFENDO és a KRAV MAGA ezeket használja fel, és egészíti ki, ezért gyorsan és eredményesen lehet tanulni, mert ezek az ősi reakciók gyorsabban és hatékonyabban működő megoldást eredményeznek, mint az utólagosan gyakorolt, bonyolultabban kivitelezhető mozgásformák. 

A DEFENDO rendszere ezen kívül mindössze 65 technikából épül fel, ami azért fontos, mert bizonyított tény, hogy egy gyors, hatékony reakció végrehajtására az idegrendszerünk akkor képes a legjobban, ha lehetőleg kevés megoldásból kell az adott pillanatban választanunk. A túléléshez egyszerű, ösztönös és gyorsan tanulható technikák kellenek, azt is figyelembe véve, hogy milyen jogi keretek adottak az országban. A Defendo ebben nyújt újat, hiszen technikáit a külső szemlélő egyáltalán nem észleli szélsőségesnek, mivel támadó fél leszerelésére, de nem a megnyomorítására hivatottak, de mindemellett tökéletesen betöltik szerepüket.


A KRAV MAGÁRÓL

A Krav Maga alapítója Imi Lichtenfeld, a német megszállás elől 1940-ben menekült el Pozsonyból Palesztinába. Brit fennhatóság alatt harcolt Dél-Afrikában, a Szabad Cseh Légió csapataiban, majd 1942-ben felszerelt Izrael állam fegyveres szervezetének, a Haganahnak a kötelékébe. Ezen idő alatt a brit fegyveres erők oktatói képezték ki a Haganah tagjait a fegyveres harcra és kézitusára. A brit oktatóktól Imi Defendo-t tanult, így ezen tudás valószínűsíthetően a későbbi Krav Maga megalkotásának alapja volt. 
1944-től kezdődően már Imi is részt vett a Haganah, Palmach, Pal-yam katonáinak és számos rendőr kiképzésében. 1948-at követően megalakult az IDF, az Izraeli Védelmi Erők, a britek kivonultak a már megalakult zsidó állam területéről és a két rendszer szétválásáról is ekkortól beszélhetünk. 
Imi folytatta munkáját, mint Krav Maga és erőnléti kiképző, 20 évvel később pedig, miután leszerelt, rendszerét civilek számára is elérhetővé tette. 
Jelenleg minden 18 éves fiú 3 évre, minden 18 éves lány 21 hónapra vonul be az IDF-hez, ahol máig a Krav Maga képezi a hivatalos közelharc-, önvédelmi- és taktikai rendszert.


JYRKI SAARIO

A Skandináv Defendo alapítója, a 1980-as években Izraelben járt Imitől Krav Maga-t tanulni. Ő lett a Krav Maga Skandináv igazgatója, Expert fokozattal. Jyrki jelenleg nem csak a Skandináv Defendo szakmai felügyeletét látja el, hanem az általa alapított Krav Maga Network-ét is, melynek célkitűzése: “vissza az alapokhoz”, vagyis Imi eredeti, 61 db technikájából álló Krav Maga-t oktatni.